Пн-Пт 9:00-19:00
Cуб. 10:00-16:00
Нед. Вихідний
200 грн
Термінова доставка
Немає товарів

Наслідки глибокого розряду акумулятора?

Автор: Дата: 23.05.2019 Просмотрів: 851 Коментари: 0

Одине з найбільш частих питань від покупців акумуляторів, які задають консультантам компанії АвтоЕвроТрейд - через що може відбуватися глибокий розряд? І це дійсно дуже важливо, так як базові джерела живлення чутливі до циклічних навантажень, і в деяких випадках навіть одиничний глибокий розряд негативно відбивається на стані пластин. Чим реально небезпечний розряд, і з яких причин він може відбуватися, головна тема статті.

Перед купівлею

Не дарма автовиробники вказують у книжці з технічної експлуатації дуже важливі параметри витратних матеріалів і виду палива. Ця інформація поширюється і на акумулятори. Якщо спочатку правильно підібрати АКБ по усіх важливих параметрах, половина випадків глибокого розряду відпаде сама собою. Занадто маленький або великий по ємності акумулятор буде отримувати неправильний заряд від генератора. Стартер і інші електричні споживачі можуть за короткий час витратити більшу частину ємності. Тільки правильно підібрані параметри гарантують нормальну циклічну навантаження.

Основні причини розряду

Важливо: частина водіїв помилково вважають, що свинцево-кислотний АКБ за своїми характеристиками дуже схожий на багаторазові батарейки у фотоапараті. Якщо розрядилися, можна поставити на зарядку, і через кілька годин, далі експлуатувати техніку.

Глибокий розряд свинцевих пластин покритих активною масою призводить до того, що вони інтенсивно починають накопичувати кристали сульфатів сірки. Хімічна сполука настільки міцне, що розчинити його назад в рідкий стан буде проблематично. А в деяких випадках неможливо. Ось основні причини, чому відбувається така оказія:

1. Перша, і найголовніша причина на сучасних автомобілях, це постійно працюючі всілякі гаджети. Сигналізація в цьому списку може бути далеко не на першому місці. Магнітола, навігація, відео реєстратор, підігрів сидіння і дзеркал можуть не до кінця відключатися з поворотом ключа. Досить залишити машину без поїздок на кілька днів, і глибокий розряд не змусить себе довго чекати.

2. Друга, поширена причина - проблеми в роботі генератора. Знос щіток поступово зменшує силу струму, що подається на клеми. Якщо раніше навіть короткої поїздки по місту було цілком достатньо, щоб відновити ємність АКБ, то з часом розряд буде накопичуватися, поки не перетворитися в глибокий. Виявлення проблем з генератором або з численними реле можна тільки на спеціалізованих СТО.

Важливо: фахівець компанії АЕТ рекомендує, перед купівлею і встановленням нового акумулятора краще витратити трохи часу, але пройти технічне обстеження. Воно дозволить уникнути ситуації, коли дорога покупка виходить з ладу через півроку від початку експлуатації.

3. Третя, і остання з найпоширеніших причин - регулярні поїздки на короткі відстані по місту в зимовий період. Холодний акумулятор фізично не здатний приймати весь заряд. Досить 2-3 тижнів таких поїздок, і в один не дуже приємний ранок виявиться, що акб повністю розрядився і йому не вистачає сили струму навіть для однієї успішної спроби запустити мотор.

Наслідки

Якщо своєчасно скористатися імпульсним зарядним пристроєм, то негативні наслідки можна звести до мінімуму. В іншому випадку кристали сульфатів настільки щільно заб'ють активний шар пластин, що АКБ вже не зможе виконувати свої функції. Буде потрібно покупка нового джерела живлення.

Коментари

Будьте першим, хто залишить тут коментар!

Написати коментар
Viber Telegram Whatsapp Skype Відгук
Google
Зворотній
дзвінок