Пн-Пт 9:00-19:00
Cуб. 10:00-16:00
Нед. Вихідний
200 грн
Термінова доставка
Немає товарів

Чому вибухає автомобільний акумулятор?

Автор: Дата: 26.06.2019 Просмотрів: 10070 Коментари: 1

Під капотом будь-якого легкового або вантажного транспортного засобу стоїть свинцево-кислотний акумулятор. Він необхідний не тільки для запуску в роботу бензинового або дизельного мотора, але і для живлення важливих електричних систем. Без яких експлуатація сучасного автомобіля просто неможлива. Причиною поломки якісного АКБ може послужити лише неправильна повсякденна експлуатація. Несвоєчасне обслуговування і значний перегрів полімерного корпусу. Але, в дуже рідкісних випадках, батарея не просто вмирає, вона вибухає.

Причини ймовірності вибухів?

В процесі циклічної роботи автомобільного акумулятора, він виділяє два типи газу: водень і кисень. Зазвичай, ці вибухонебезпечні гази виділяються в незначній кількості. Якщо підтримувати корпус АКБ в чистому стані, і своєчасно стежити за вентиляційними отворами, гази вивітрюються і не створюють небезпечну концентрацію. В іншому випадку, поступово накопичуючись, вибухонебезпечна суміш дійсно існує небезпека вибуху. Іншими причинами, що сприяють виділенню водню і кисню, можуть бути такі причини:

- надмірне утеплення АКБ, і як наслідок перекриття вентиляційних отворів;

- занадто низький рівень електроліту призводить до збільшеного запасу газів;

- поломки в генераторі або реле регуляторі. Призводять до підвищеного напрузі на позитивної та негативної клеми. Швидкому перезаряду і інтенсивному кипіння рідини з виділенням дуже великої кількості газів.

Як відбувається вибух і його наслідки?

Причиною вибуху є акумулятор, який виділяє або накопичує велику кількість водню і кисню. А каталізатором може бути будь-яка, навіть найменша електрична іскра від будь-якого електроприладу під капотом машини. Будь-яке джерело відкритого полум'я, сигарета або сірник, і не обов'язково ваша. Статичний розряд, якщо на машині немає спеціального аксесуара по зняттю статики під час руху машини. Іскра може проскочити і всередині акумулятора, якщо в одній з банок буде знижений рівень електроліту, і частина пакета оголиться над кромкою рідини.

Вибух досить потужний, але ударна хвиля має мінімальний руйнівний ефект. Найбільшу небезпеку становить концентрований електроліт, і шматки свинцевих пакетів просочених кислотою. Навіть якщо вибух стався в закритому підкапотному просторі, кислота за кілька хвилин дуже сильно зашкодить двигун і все електричне обладнання. У найскладніших випадках, машина після вибуху акумулятора відновленню не підлягає.

Дотримуємося техніку безпеки?

Технічні фахівці компанії АвтоЕвроТрейд рекомендують регулярно (один раз на рік) проводити технічний огляд акумулятора. Знімати його з робочого місця і очищати від продуктів корозії і бруду. Регулярно перевіряйте правильність встановлення пластикового корпусу, витік кислоти від розбитого корпусу має не менш небезпечні наслідки.

Коментари

Чому вибухає автомобільний акумулятор?
(5/5)
Сьогодні вибухнув акумулятор Бош S4 006 6СТ 60Ah 540 A під капотом авто. Добре, що в ньому ге було електроліту, а просочено наповнювач електролітом. Справно відпрацював 4 роки і після чергової підзарядки при повороті ключа запалювання пролунав вибух. Вирвало верх і всі боки. Чому, хочу зрозуміти?!
Написати коментар
Viber Telegram Whatsapp Skype Відгук
Google
Зворотній
дзвінок