Пн-Пт 9:00-19:00
Cуб. 10:00-16:00
Нед. Вихідний
200 грн
Термінова доставка
Немає товарів

Значення в'язкості при виборі моторного масла. Поради від АвтоЕвроТрейд.

Автор: Дата: 02.05.2017 Просмотрів: 889 Коментари: 0

Значення в'язкості при виборі моторного масла.

Речовина, яку використовують для змащування двигунів внутрішнього згоряння роторних і поршневих, називають моторне масло. Воно виконує функції, що гарантують стабільну роботу двигуна:

1) створює мастило дотичних деталей моторного відсіку і нейтралізує продукти зношування;

2) зменшує зіткнення деталей при найбільшій щільності робочих циліндрів;

3) забезпечує і контролює раціональні показники їх щільності.

Основним параметром автомасла прийнято вважати його температурний режим і в'язкість. Сенс цієї якості міститься в умінні залишатися у вигляді захисної плівки, коли мастильна рідина проходить діапазон температури, циркулюючи в системі змащування. Слід, що ця субстанція змінюється при зміні температури. У спекотну пору – захищає компоненти мотора без випаровування і коксування, забезпечуючи необхідний тиск при max температурах, залишаючись в'язкою. При холоді повинна миттєво прокачуватися по движку, залишаючись рідкою.

Важливо знати, що на етапі виготовлення двигуна діагностують оптимальні параметри масла, виходячи саме з його в'язкості.

Розпізнаємо рівень в'язкості автомасла по еталону Американського Союзу інженерів (SAE).

Співробітники цього Союзу, розробили і випустили проект еталона ЅАЕ J300, який розділили на кілька груп моторних масел. Серед них представлені речовини для експлуатації в спеку і теплий час року (ЅАЕ 20, 30, 40, 50, 60). Групи, розраховані на морозний період (SAE 0W, 5W, 10W, 15W, 20W, 25W). ЅАЕ 0W-30, також SAE 15W-40 і SАЕ20W-50 – оливи для застосування незалежно від сезону, складаються з найменувань літніх і зимових.

ЅАЕ 20, 30, 40, 50, 60 – мають межі кінематичної в'язкості при температурі 100ºC і найменші характеристики динамічної при t 150ºC (106 С – 1 – градієнтна швидкість зсуву).

Градієнтна швидкість зміщення – це коефіцієнт швидкості двох площин дотику до розмірів проміжку між ними, який заповнюється машинним маслом. Нарощування градієнта швидкості зсуву сприяє короткого зниження топкости загущенного олії.

Раскодируем вихідні маркування по даній системі для літнього періоду авто рідин. Наприклад, SAE 30: цифра 30 позначає ступінь сверхвязкости, чим вона вище, тим вище тонкість певного складу.

Автолы, які експлуатують в холодну пору року, позначають нижню межу кінематичної топкости при показники t 100ºC і рівень динамічної при найбільшій мінімально низькій температурі. Наприклад, SAE 40W: літера W (winter) означає зимові групи, а 30 позначає, що рідина застосовують при −25ОС.

Для всесезонних мастильних субстанцій характерно подвоєне число маркування. А саме, SAE 0W–20: де літера W – означає реальність експлуатувати при низьких температурах; покажчик 0 – граничний результат температурних умов запускання двигуна (показник max -40°С); цифра 20 – покажчик топкости масла при високих температурах.

Цифро-буквена або цифрова маркування складу абревіатури SAE вказує на оптимальні умови застосування: температурні характеристики і використання в певний сезон.

Спеціалізовані варіанти автолов на сьогодні фактично не використовуються тому, як застосовують в основному всесезонні.

Автомастила по SAE вибирають автолюбителі, спираючись на характерні показники морозів властивих для климатизационного пояса регіону експлуатації автомобіля. Отже, якщо морози взимку триматися до -25 не нижче, то необхідно брати ресурс з найменуванням 10W–40, який є самим оптимальним варіантом.

Звідси випливає, що важливою якістю автомасла є його в'язкість. Слідчо, якщо володіти потрібною інформацією у цій сфері, то можна самостійно здійснювати покупки в автомагазині.

Коментари

Будьте першим, хто залишить тут коментар!

Написати коментар
Viber Telegram Whatsapp Skype Відгук
Google
Зворотній
дзвінок