Пн-Пт 9:00-19:00
Cуб. 10:00-16:00
Нед. Вихідний
200 грн
Термінова доставка
Немає товарів

Методи контролю роботи АКБ для джерел безперебійного живлення

Автор: Дата: 06.06.2017 Просмотрів: 828 Коментари: 0

Методи контролю роботи АКБ для джерел безперебійного живлення

 

Щоб ДБЖ не підвів в самий невідповідний момент, потрібно стежити за його станом, і вчасно приймати заходи по усуненню неполадок.

Причини виходу з ладу

На довговічність батарей впливає багато факторів: неправильне використання, старіння і звичайний знос. Коли ємність АКБ зменшується до 80% від початкової, її потрібно замінити, інакше вона може зламатися в екстрений момент.

На підвищений знос впливають:

- сульфатація (освіта сольового нальоту на пластинах);

- підвищена температура під час використання;

- робота, в положенні форсованого заряду;

- неправильна підзарядка;

- зберігання в розрядженому вигляді;

- та інші фактори.

Метод загального контролю

Планова перевірка внутрішньої температури, опору і струмів, проводиться шляхом примусового розряду АКБ, з схожими струмами до 50% решти ємності, і заміряється час. Далі поновлюється вхідна напруга. При підрахунку працездатності, отриманий результат необхідно порівняти з номінальним розрахунковим часом. Приміром, якщо заявлене номінальний час 40 хвилин, а при перевірці в автономному режимі пропрацював 20 хвилин, то це означає, що ємність батареї 50%, відповідно можна спрогнозувати найближчу поломку даного джерела.

Як показала практика, цього контролю недостатньо, тому що сам метод, по-перше, передбачає зменшення ресурсу батареї, і плюс до цього знижується коефіцієнт готовності до збою живлення. По-друге, при загальній перевірці складно проаналізувати і виявити «слабка ланка».

Метод поелементного контролю

Такий комплекс як «Eaton Cellwatch Battery Monitoring System» – це апаратно-програмна система, з допомогою якої проводиться перевірка кожного елемента, і сила струму в послідовних рядах. Використовується спосіб вимірювання електрохімічних даних, при впливі змінного струму. Потім всі ці дані аналізуються. Пошкодження акумулятора, призводять до втрати потужності і зниження провідності.

Щоб реалізувати дану схему, необхідно під'єднати модулі прийому інформації DCM «Data Collection Module», до окремих елементів. «DCM» – інструменти програмовані і мають високу точність вимірювання. Закріпити їх можна на самих батареях або на стійках. Послідовні з'єднання між модулями робляться за допомогою кабелю з оптоволокна, ним же підключаються до пристрою контролю CU Control Unit». Це дозволяє забезпечити безпеку.

«CU» об'єднуються між собою та з технікою спостереження BMU «Battery Monitoring Unit», яка стежить за всіма аспектами процесу контролю. Це комп'ютер у стоєчном вигляді (2U). На ньому встановлена операційна система «Windows» і спеціальне програмне забезпечення для моніторингу «Cellwatch Applications». Аналізує потік інформаційних даних, які надходять через RS485 порт. Потім зберігає всю інформацію на вінчестері у форматі «текст», будує графік і передає через інтернет. «BMU» в змозі контролювати до 31 контрольного пристрою.

До цього послідовного порту можна підключити до 4 індуктивних датчика струму 25 - 1000 A і температурних датчиків. Кожен «CU» має 4 «сухих» контактів, які користувач може запрограмувати.

Дуже небезпечна ситуація – коли відключається електрика, система переходить на безперебійник, але немає можливості запустити генератор, у якого відмовили стартерні батареї. Щоб таких «сюрпризів» не виникало, існує «Generator Extender Ki t, в свою чергу приєднується до своїх «DCM» оптикою, а до «CU» – шнуром Cat.5. За проприетарному протоколу відбувається обмін між пристроями контролю.

Висновок

Найбільша стаття витрат на ДБЖ – це АКБ, тому продовження терміну служби в цілому впливає на сукупну вартість (ТЗН). В умовах кризи, дуже важливо скоротити витрати, і стала актуальна, як ніколи, своєчасна заміна дрібних елементів, щоб «врятувати» всю систему. Витрати на впровадження «Cellwatch Battery Monitoring System» окупляться через 3 - 4 роки. Точне знання резервного часу, та достовірність прогнозів може вберегти від передчасних списань і ремонту техніки.

В Інтернет-магазині ПОВІДОМЛЯЄ можна купити акумулятори для джерел безперебійного живлення виробництва компанії Ventura і Challenger: https://aet.ua/car-batteries/gelevye-akkumuljatory/

 

Коментари

Будьте першим, хто залишить тут коментар!

Написати коментар
Viber Telegram Whatsapp Skype Відгук
Google
Зворотній
дзвінок